Lepas terfikir pasal umai obor-obor..terkeluarlah ilham mama shafiqa utk buat rumpai laut ne ala-ala umai atau org semenanjung selalu panggil kerabu.. semua ne mama yang buat..shafiqa just tolong potong bawang je..hehe...so resepinya mcm ne...
Bahan-bahan :
1 paket rumpai laut (direndam semalaman)
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji cili merah
2 biji bawang besar
8 biji limau kasturi
*1 atau 2 biji tomato (sebagai tambahan)
Cara-cara :
1. Rendam 1 paket rumpai laut semalaman..cuci secukupnya
2. tumbuk bawang putih, bawang merah, cili
3. potong nipis bawang besar
4. perahkan limau kasturi (buang biji)
5. potong tomato kepada 8 bahagian sederhana kecil (ikut saiz tomato)
6. Gaul dan campurkan kesemua bahan ke dalam bekas bersama rumpai laut.
7. Siap untuk dihidang.
#Tips Nyaman : Utk menambah keenakan & kelazatan umai ne..perap beberapa jam di dalam peti sejuk sblm dimakan. rasa akan lebih meresap dan smkin lama smkin sedap :)
SELAMAT MENCUBA ^___^
No comments:
Post a Comment